Gezondheidszorg in Amerika

The Affordable Care Act

The Affordable Care Act

Het blijft een beetje etteren  — de Affordable Care Act, de verplichte zorgverzekering die elke Amerikaan begin 2014 moet hebben. 30 september is een belangrijke datum: dat is de deadline voor de zo-veel-ste onderhandelingen over het schuldenplafond in het Congres, en de vraag of en in welke mate de zorguitgaven daarvan onderdeel uitmaken.

De zorgverzekering is verplicht, geheel tegen de Amerikaanse cultuur van zelfredzaamheid in, en dus zeer controversieel. Maar: die verplichting is er. Het Hooggerechtshof heeft het  zo bepaald (voor de duidelijkheid: niet het Congres van volksvertegenwoordigers).

De premies zijn duur, want er bestaat een uitgebreid “basispakket”. Uiteraard, want dan zijn ze voor verzekeringsmaatschappijen winstgevend. Met die nieuwe gezondheidszorgwetgeving wordt concurrentie tussen zorgverzekeraars beoogd. Doel: lagere premies, betere dekking.

Maar zolang die premies absoluut gezien nog steeds hoog blijven, is het de vraag of een zorgverzekering echt affordable is, of het er één is die echt elke Amerikaan in staat stelt zich te veroorloven. Want weet dat de inkomensverschillen in de VS echt groot zijn.

Wel is het zo dat de wet voorschrijft dat verzekeringsmaatschappijen een deel van hun winst terug moeten teruggeven aan hun klanten, de Rebates. Verwacht wordt dat aan hen die nu al een verzekering hebben over 2012 $3,4 aan restituties wordt uitgekeerd. Zo wordt de zorg weer wat goedkoper. Dat bedrag is natuurlijk een schijntje: in de Health Insurance Industry in de VS gaat een veelvoud aan miljarden om.

Ook zijn er de “tax-credits”, de zorgtoeslag die de overheid uitkeert aan diegenen voor wie de premie relatief duur uitvalt, en wordt de staatsverzekering voor mensen met de laagste inkomens uitgebreid. Om dat te kunnen betalen, gaan de verzekeringsmaatschappijen een extra belasting betalen. $8 miljard moet dat opbrengen. Die ze natuurlijk weer in hun premies, aan hun verzekerden doorberekenen. En dus blijven de kosten voor Amerikanen om zich tegen ziektekosten te verzekeren hoog.

In een land dat dat prima vindt. Dat mensen in de (nog) eerste economie ter wereld geen ziektekostenpremie kunnen betalen, is voor veel Amerikanen de normaalste zaak van de wereld. Ieder gaat voor z’n eigen geluk. Niet dat van een ander. Keihard, zeer competatief. Het blijft een land van “ieder voor zich en God voor ons allen”.

Het is misschien ook daarom, dat veel Amerikanen slecht geïnformeerd zijn over deze collectieve zorgverzekering. Want dat vertelt een Amerikaanse kennis mij. Ze hebben geen idee wat het inhoudt. “Bang voor het onbekende”. Angst die door de tegenstanders van de wet sterk wordt gecultiveerd. Die ze ook wordt aangepraat.

Wat toch ook weer zo’n prachtige paradox is: Amerikanen, het land van pioniers, van vernieuwing van innovatie, van The American Dream, zijn bang voor de Affordable Care Act. Wat tegelijkertijd weer heel concreet die extreme individualisering van de Amerikaanse samenleving bijna voelbaar maakt.

In een land dat dat prima vindt, ook omdat er geen noodzaak is tot verandering. Elke Amerikaan kan altijd naar de Spoedeisende Hulp gaan, waar artsen wettelijk verplicht zijn iedere patiënt te onderzoeken, te behandelen en medicatie voor te schrijven. Als de patiënt niet in staat is te betalen, hoeft dat ook niet. Overheid en ziekenhuis delen de kosten. Dus waarom een zorgverzekering hebben?

Nu is er “Get Out The Vote”-operatie aan de gang. Zo heeft Obama de verkiezingen gewonnen, zo moet hij zijn zorgwet tot een succes maken. Miljoenen worden in de staten besteed om Amerikanen de wet uit te leggen, de voordelen te schetsen, en: “nee, verplicht is niet eng.” $ 43 miljoen in Californië, een grote staat met de meeste onverzekerden — en met een bevolking die in grote meerderheid voorstander (!) van de wet is. Het zal nog een hele tour worden, dit najaar, tot het einde van het jaar. Begin 2014 moet iedereen verzekerd zijn. Die taxichauffeur zei het al: “Obamacare? I don’t know how they will solve that”. (https://edharmsblog.com/2012/07/19/en-taxichauffeur-over-obamacare/)

Over Ed Harms

As in work: http://linkedin.com/in/edharms ǀ As in hobby: following a course in Journalism @FHJTilburg |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s