The day after the night before.

Een studievriend van mij vraagt naar mijn “nadere analyse en duiding van de verkiezingsuitslag van vannacht in de VS”. Welk een eer, en ik volg het ook alleen maar via internet, TV (in die volgorde!), en veel boeken lezen, dat moet gezegd. Een poging.

1. De verdeelde Republikeinse Partij, met de Tea Party. Een machtsfactor van betekenis. Romney heeft die ultra conservatieve rechterflank niet van zich willen vervreemden. De keuze van Paul Ryan als kandidaat vice-president past ook daarin. Maar het waren zijn eigen standpunten niet, zelf zat hij meer in het midden. Was dus niet authentiek. Later in de campagne is hij wat naar dat midden opgeschoven. Toen was het te laat: too little, too late. Romney dus niet de goede kandidaat. (Wat zou er gebeurd zijn als het Rick Perry was geworden, mijn voorspelling bij de primaries 😉 ?)

2. Die authenticiteit is altijd al een probleem geweest. Nooit is hij gezien als onderdeel van de Hardwerkende Amerikanen. Altijd als te elitair, te CEO, out-of-touch met de blue collar worker, die traditioneel Republikeins stemt.

3. Obama heeft, evenals in 2008, een steengoede grassroots campagne. De Verenigde Staten zijn gepolariseerd. Amerikanen zijn of Republikeins, of Democratisch. Nauwelijks tot geen onafhankelijke-  of zwevende kiezers. Dan is de opdracht: Get-Out-The-Vote. Zorg dat jouw sympathisanten gaan stemmen. Waarbij van belang is: Republikeinen zijn altijd trouwe stemmers, Democraten moeten gemobiliseerd worden. Dat is Obama ook deze keer weer uitstekend gelukt.

4. Minder in het nieuws, maar in tussenzinnen gezegd: Clinton. Die heeft onvermoeibaar campagne voor Obama gemaakt. En die is, beter dan Obama, in staat mensen aan te spreken, te raken, wellicht te emotioneren. En dat hangt samen met punt 2: niet dat hij kiezers overhaalt, maar hij kan kiezers motiveren om naar de stembus te gaan.  Heeft-ie er een belang bij? Hillary 2016?

5. De Verenigde Staten lijken iets progressiever en pluriformer (Latino’s!) te worden. Het homo-huwelijk is inmiddels in heel veel staten – ook Republikeinse – mogelijk. Colorado en Washington State legaliseren wiet.  En een machtiger positie voor vrouwen. Gekozen in de senaat: eerste gehandicapte vrouw, eerste lesbische  vrouw, eerste Aziatische vrouw. Voorzichtige stappen.

6. De polarisatie in DC zal nog wel even aanhouden. De Democraten hebben de meerderheid in de Senaat, de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. De deadlock zal dus wel voortduren. Een bedenk dan dat 1 januari 2013 automatisch een wet in werking treedt die de belastingen verhoogt en flinke bezuinigingen doorvoert. In een (wereld-)economie die heel broos is. Het is te ernstig om er een grapje over te maken, anders zouden we eens een goede Engelse uitdrukking moeten verzinnen voor “over je eigen schaduw heenspringen”. The world needs it.

Over Ed Harms

As in work: http://linkedin.com/in/edharms ǀ As in hobby: following a course in Journalism @FHJTilburg |
Dit bericht werd geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s