Bij het vertrek van Eelco Bosch van Rosenthal…

Ha Eelco,

Romney zei het zaterdag al: “four more days”. Hoe voelde jij je bij die woorden? Ook jouw ruim 5 jaar correspondentschap Noord-Amerika heb ik met grote interesse gevolgd. Twee herinneringen.

September 2009. Ik ben op vakantie in de VS en kan op een maandagmiddag “NOS Bureau Washington” bezoeken. De contacten zijn een jaar eerder, 2008, het verkiezingsjaar, tot stand gekomen. Ik voel me even ‘taken aback’ — sta daar ineens, in het echt — maar voor het overige is het niet zo spannend. De redactie is een doodgewoon kantoor, en de studio’s in het gebouw waar de NOS zit, samen met alle andere Europese omroepen, zijn ook vrij kaal. Maar toch wordt daar snel iets duidelijk.

In die studio’s staat een scherm waarop een camerabeeld van het Witte Huis geprojecteerd wordt. De toenmalige producer, Sander Warmerdam, vertelt me dat de NOS daar geen gebruik van maakt. “Het is een fake-achtergrond, en dat heeft Eelco liever niet. We doen onze live-gesprekken vanaf het dak van een gebouw even verderop, met een echte achtergrond.” Het valt inderdaad op, want als je oplet: het geluid is anders, niet zo dof als vanuit een studio.

Die enkele anekdote zegt veel. Je bent onderdeel van het nieuws, of niet. Je bent geloofwaardig, of niet.

Nog zo’n klein iets. Tweet van jou: “Complimenten die je van een ander krijgt retweeten. Niet doen, mensen. Doorlopen.”

Mei 2011. Een naar het lijkt kalme zondagavond. Dan, opeens, ontploft Twitter. Obama gaat om 22:00 uur een verklaring afleggen. Jij tweet: “Dat moet van het kaliber Osama Bin Laden gepakt zijn.” Je fietst — denk ik nu — als een dolle naar kantoor, niet om je voor te bereiden op die verklaring, maar om het nieuws zo snel mogelijk te hebben. Om ruim kwart voor 10 citeer je een betrouwbare bron die meldt dat Osama Bin Laden dood is, en voegt daaraan toe: “so there you have it?”

Passie. Professionaliteit. Perfectionisme.

Twee dagen later blijkt — gelukkig — dat ook enige ijdelheid jou niet vreemd is. Een ik meen Amerikaanse journalist heeft alle tweets voorafgaand aan de verklaring van Obama geanalyseerd op accuratesse. En wie wordt in dat lijstje genoemd? Juist: @ebvrNOS. En wie retweet een link naar dat lijstje? Juist: @ebvrNOS.

Dank Eelco, voor die paar goeie gesprekken, voor alle berichtgeving en duiding daarvan. Vooral dat laatste. Amerika aan Nederland uitleggen is echt heel moeilijk.

En natuurlijk kon je het niet alleen. Ik ga geen lijstje maken van mensen zonder wie je het allemaal niet zo gedaan kon hebben — dat wordt te lang. Maar ik maak een uitzondering voor de onvolprezen stagiar(e)s. Oprecht (en objectief): talenten!

Ik wens Wouter alle succes als jouw opvolger. Het zal voor ons als kijkers wennen zijn. Als we — in het begin — denken dat hij in Peking gewoon voor een camerabeeld van het Witte Huis staat: quod non!

Voor de toekomst: alleen het allerbeste gewenst!

Ed

Over Ed Harms

As in work: http://linkedin.com/in/edharms ǀ As in hobby: following a course in Journalism @FHJTilburg |
Dit bericht werd geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s