Blogje! Nr 2

En ook als je gewoon een stukje over de snelweg rijdt, zie je soms heel intrigerende dingen. Zoals het bord dat je meerdere keren ziet staan en waarop staat: “Buckle up, Virginia. It’s a law we can live with”. Vrij vertaald: doe je stoelriem vast, da’s een wet waar we best mee kunnen leven. Pardon?? Wie zijn wij? En waarom moeten we ermee kunnen leven?

Is het een voorbeeld van de Amerikaanse manier van leven, waarin weinig tot geen plaats is voor wetten, regels en de overheid in het algemeen? Zo van: dames en heren, we snappen ook wel dat we u dit eigenlijk niet moeten verplichten, maar deze moet u toch kunnen begrijpen: het is voor uw eigen veiligheid.

En wie zijn wij? ’t Geeft de indruk dat het een landelijke wet is waar ze hier ook niet zo voor zijn maar die loyaal wordt uitgevoerd.  Zo bezien: is Virginia (waar ik nu ben – tot morgen, daarover later) dan echt een voorbeeld van die Amerikaanse “way of life”? Kan zijn, ik zit hier in het zuidelijke deel van Virginia, dat echt conservatief is. ’t Noordelijke deel, met nogal wat high-tech industrie, is liberaler en dus progressiever (die begrippen liggen hier in elkaar verlengde). Tsja, je hoort nog eens wat als je een uitzending over de presidentsverkiezingen bijwoont.

Die houding van Amerikanen, die van “we doppen onze eigen boontjes wel” is historisch bepaald. Ze hebben het land letterlijk met eigen handen zelf opgebouwd. Wat ik dan wel heel interessant vind: waarmee houden alle politici en ambtenaren op landelijk niveau en op het niveau van de afzonderlijke 50 staten zich mee bezig? In een boek over Amerika staat, en da’s tekenend, dat van alle ministeries hier in de VS er slechts één is met aanzien, ook vanuit Amerikaans perspectief zelf: het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wel, tot welke gedachten een simpele autorit al niet toe kan leiden. Morgen vertrek ik weer naar Washington, een dag eerder dan gepland.  De bezienswaardigheden hier die ik interessant vind heb ik wel gezien, en bovendien kan ik dan vrijdag naar de Oranje kijken. Niet dat ik nu zo’n voetbalfan ben – heb maandag toch maar gewoon via de Nederlandse radio via Internet geluisterd – maar de sfeer in een typisch Amerikaans sport-café wil ik wel eens meemaken. Ik heb er één aangeraden gekregen, dus die gaan we eens opzoeken. In een oranje T-shirt!

En dan is het komend weekend “Independence Day Weekend”. 4 juli is Onafhankelijkheidsdag met ik neem aan festiviteiten in Washington en in ieder geval een groots vuurwerk. Dus ook dat kunnen we tegemoet zien…

Bedankt voor alle reacties via het blog of via de mail. Nog het antwoord op de vraag van één van jullie waar de foto’s blijven: die komen van ’t weekend!

Over Ed Harms

As in work: http://linkedin.com/in/edharms ǀ As in hobby: following a course in Journalism @FHJTilburg |
Dit bericht werd geplaatst in usa 2010. Bookmark de permalink .

11 reacties op Blogje! Nr 2

 1. Frans van Sandwijk zegt:

  Er schuilt een filosoof in jou! Vrijdag mag je de wedstrijd van Oranje in oranje natuurlijk niet missen. Ik ga er vanuit dat ze daar de wedstrijd ook uitzenden. In 1996, toen wij in de USA waren, zag je nauwelijks iets van onze deelnemers aan de Olympische Spelen, het was alleen maar Amerikaans. In een journaal toen zagen we als heel kort item dat onze volleybalploeg de gouden medaille had gewonnen! Maar ik begrijp van je, dat je je hebt laten adviseren, dus met die wedstrijd komt het vast wel goed.
  Bijzonder om de 4e juli me te maken, er staan je nog heel interessante dagen te wachten, Ed. Heel veel plezier en… ook ik ben benieuwd naar je foto’s! Hartelijke groet.

 2. Hennie zegt:

  Ha die Ed, volgens mij moet je die uitspraak op dat verkeersbord net zo lezen als onze boodschap: daar kun je mee thuis komen. Tussen de regels door: dan blijf je in leven en KUN je dus leven.
  Ik ben benieuwd naar de foto’s en prettige wedstrijd morgen!

  • edharmsusa zegt:

   Hennie je hebt gelijk! Toen ik nog eens goed keek stond “to live” ook in hoofdletters. Ik vind het wel een erg on-Amerikaanse boodschap! Maar: Amerikanen die met wetten kunnen leven blijf ik raar vinden ;-)!

 3. José Benthem zegt:

  Maak je vooral niet druk Ed!
  Dus ik hoef de doelpunten niet door te sms-en!
  Ben benieuwd wat het wordt!
  Wat voor weer heb je daar? hier is het smoorheet!

  Groetjes!

 4. José zegt:

  Wat ga je nu drinken als NL moet spelen?
  Bavaria of Budweiser?
  Naja, zolang je geen oranje jurkje aandoet!

 5. Marlies zegt:

  Hoi, voetbal kijken in een oranje t-shirt, dat had ik nou niet achter jou gezocht, haha. Veel plezier met de wedstrijd kijken:-) Helaas voor de werkenden (ik dus) is de wedstrijd weer eens ’s middags:-(
  Een fijne tijd nog!

 6. Jet zegt:

  Hee Ed!!

  Heb je het “Wilhelmus” luid en duidelijk meegezongen en een feesie gebouwd na de wedstrijd! Je hebt een nieuwe missie………… “Waar ga ik de halve finale kijken?” Succes met het vinden van een leuk adresje! Of is dat voor jou nachtwerk? Ik het deze kennis even niet snel paraat!

  Groetjes uut de Sluus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s